Så startar du en blogg på bästa sätt

Bloggandet har blivit allt vanligare, och många människor satsar även på att tjäna pengar via sina bloggar. Men för att utveckla en framgångsrik blogg är det viktigt att göra rätt redan från början, eftersom du då kan spara tid och se resultat snabbare. Hur ska man då starta en blogg på rätt sätt? Vi hjälper dig på traven!

Välj en nisch

Att du måste välja en nisch är en självklarhet – det vet du nog redan. Allt beror egentligen på vilket syfte du har med att starta en blogg. Skriver du för din familj och dina vänner? Ska bloggen fungera som en dagbok om dina utlandsresor eller liv i övrigt? Eller ska det vara en professionell blogg som bygger kring ett visst ämne? Fundera först varför du vill blogga och vem du egentligen vill rikta dig till. Bestäm dig också för huruvida ditt syfte är att tjäna pengar via bloggen eller om du bara vill skriva för skojs skull.

Skriv för läsarna

Ett vanligt misstag som många bloggare begår är att skriva orden “jag”, “mig” och “min” väldigt ofta. Om du vill skapa en blogg som handlar om ditt eget liv är det självklart inga problem, men du bör också vara medveten om att den typen av blogg inte är intressant för någon större målgrupp. Dina vänner och familjemedlemmar skulle följa den, men en främling bryr sig nog inte så mycket om vad du gjorde igår. Vill du istället skapa en mer professionell blogg om t.ex. mat, graviditet eller resor bör du tänka på vad som är intressant för läsarna. Vad skulle du själv vilja läsa om när du planerar en resa till Madrid?

Välj rätt hosting/program

En förutsättning för att din blogg ska kunna få många besökare är att den ligger på ett bra webbhotell och att du använder ett bra program. En leverantör som är både väldigt bra och billig är “Go Daddy”, som erbjuder flera olika paket. Där kan du bland annat köpa en domän, varefter du skapar bloggen på WordPress. Du har kanske redan hört talas om just WordPress, och att det är ett av världens absolut populäraste program för bloggar.

Lär dig SEO

Det är lätt att tro att språket och bloggens innehåll är viktigast, men det stämmer faktiskt bara halvt. Om du förbereder dig inför högskoleprovet 2019 är du säkert redan ganska bra på att skriva, och då gäller det att istället lära dig andra saker. Visst måste du ha högkvalitativt innehåll, men om ingen vet att du finns hjälper det inte så mycket. Tänk på att du är en bland kanske hundratusentals bloggare (om inte mer), och konkurrensens storlek beror givetvis på vilket ämne du skriver om. SEO är därför en nödvändighet för att dina artiklar ska hamna högt upp bland annat Googles sökresultat. Det finns många plug-ins och andra program som kan vara till stor hjälp, men det gäller att förstå vad de handlar om. Kunskap är makt!

wp-iclean-responsive