Bloggar som vänder sig till ungdomar och barn

De allra flesta framgångsrika bloggar har en tydlig målgrupp. Oavsett om man skriver för sina närmsta vänner eller om man skriver för allmänheten finns det nästan alltid en tilltänkt läsargrupp som man hoppas ska lockas till att läsa texterna på bloggen. Det har också gett upphov till att det finns en uppsjö av bloggar som har ungdomar och barn som målgrupp. De här bloggarna skrivs ibland av vuxna, ibland av jämngamla och ibland av företag som vill etablera en kundrelation till potentiella framtida kundgrupper. Som vuxen är det viktigt att se till att de bloggar barn och unga läser är hälsosamma och inte uppmuntrar till en dålig livsstil. Dessvärre finns det nämligen också bloggar som kan ha rent ut sagt negativa konsekvenser. Som vuxen har man ett ansvar i att se till att det ens barn läser på nätet är bra. Det kan vara svårt att kontrollera allt någon gör på internet, men det man kan göra är att ta för vana att diskutera läsarvanor och att prata om de saker det skrivs om på bloggarna.

Hur gör man i praktiken?

Som tidigare nämnts är det svårt att kontrollera exakt vad ens barn gör på nätet. Därför kan man antingen välja att installera programvara på datorn som gör att man kan spåra sökhistorik och begränsa åtkomsten till vissa sidor. Det här kan vara hjälpsamt om ens barn främst använder internet hemma, men eftersom de flesta idag har en mobiltelefon med internet kan man inte kontrollera allt på det sättet. Det går bra att hämta smarta tips på sajter som värnar om barn för att få råd om hur man bör och kan agera som vuxen. Även fast det för många kan kännas onödigt att lägga ner tid på att göra det är det faktiskt väldigt viktigt. Kulturen på internet är en annan idag än den var för bara 10 år sedan och det innebär att många vuxna idag inte har koll på precis allt som florerar på nätet. Rädda Barnen är en väldigt bra sida för att få hjälp med allt det här och eftersom informationen finns så tydligt skriven på deras hemsida behöver man inte heller krångla med att sitta i telefonkö för att få hjälp av dem.

Varva internet med andra aktiviteter

Det är i princip oundvikligt att barn och unga vill tillbringa en del av sin tid online. Där behöver alla vuxna visa förståelse för att det sociala samspelet sker lika mycket online som det gör i det verkliga livet. Det kan ändå vara bra att uppmuntra sina barn och ungdomar till att göra andra saker förutom att sitta framför en skärm hela fritiden. Det finns roliga aktiviteter som bowling som är enkla att ordna och som kan fungera som ett välbehövligt avbrott från den ständiga uppkopplingen. Vill man kan man som vuxen bestämma en dag i veckan när man ska göra något speciell tillsammans med barnen och då kan bowling passa utmärkt. Samtidigt som man bowlar tillsammans kan man passa på att prata om det som hänt i veckan och försöka luska ut om barnen upplevt något speciellt på internet eller om de läst något konstigt. Som i all kommunikation med människor handlar det om att våga prata om saker, också de som är svåra.

wp-iclean-responsive