Att blogga som mamma

Mammabloggar är en populär genre i bloggosfären, vilket betyder att det både finns mammor (eller blivande mammor) som tycker om att skriva om moderskapets glädjeämnen och vedermödor, och att det finns mammor som tycker om att läsa om dem.

En förutsättning för att man ska kunna driva en mammablogg är att man inte har något problem med att detaljer om ens vardag och liv synas av allmänheten. Det man skriver om på mammabloggar är ju både det bra och det dåliga – både om dagar då barnen skriker och man inte kommer överens, och om dagar då man gör en utflykt till parken och allt är mysigt och bra. Det är en balansgång mellan hur mycket man vill blotta av sitt privatliv och att läsarna ändå ska känna att det man skriver är genuint; om man presenterar en perfekt fasad kommer de flesta att se igenom den förr eller senare.

Även om man inte presenterar en fasad för sina läsare gör dock bloggandet ofta att man anstränger sig lite extra i vardagen, för att skapa inlägg som både är intressanta och estetiskt tilltalande. Det kanske till exempel medför att man gör en utflykt på en dag då man annars bara hade suttit hemma med barnen, eller att man köper en extra fin tårtdekoration till barnens födelsedagstårta, för att det ska se snyggare ut på bild. Även detta är en balansgång – bloggen får inte ta över ens eget och barnens liv så till den grad att det knappt känns som att man gör något för sin egen skull längre.

Att kombinera mammalivet med att blogga kan vara en tillräckligt stor utmaning i sig, eftersom en bra blogg förutom välskrivna texter också kräver en del arbete med att arrangera och bearbeta bilder. Foton är nämligen en stor del av vad som gör en blogg populär, och det kan ta tid att få till en bild som man är nöjd med, oavsett om man fotar spontana bilder på barnen eller om man arrangerar ett stilleben av kläder, barnens mat, deras leksaker eller andra föremål. Många mammor passar därför på att blogga när de är mammalediga. De som fortsätter med bloggandet även efter att de gått tillbaka till arbetet gör det vanligtvis kvällstid efter att barnen har gått och lagt sig. Då är det viktigt att man tycker att det är roligt att blogga, för att man ska orka.

wp-iclean-responsive